Az éneklésről

Aki énekelni szeret, rossz ember nem lehet!

Az emberi hang, az egyetlen velünk született hangszer, hozzánk tartozó, egyedi rezgés.
A hangképzés nemcsak énekeseknek válik hasznára napi tréning gyanánt, új módszerek és új távlatok megismerése céljából, hanem azoknak is, akik sosem akarnak professzionális énekesek lenni, csak szeretnének magukban kitárni néhány új ablakot és beengedni egy kis fényt az addig sötét, szorongós, ismeretlen helyekre.

Énekelni jó! Az éneklés a leghatékonyabb antidepresszáns,
hiszen az éneklés felszabadítja az ember lelkét!

Az énektanulás abban segít, hogy:

  • műveltebbek legyünk zeneelméletből,
  • megszűnjenek a hangmagassági akadályok,
  • rátaláljunk saját, természetes hangszínünkre (amely leginkább ahhoz a rezgéshez közelít, amelyen beszélünk),
  • nemcsak énekhangunk lesz magabiztosabb, hanem hétköznapi megszólalásainkat, személyiségünket is bátrabbá, határozottabbá teszi.

Hogyan lehet a megszólalást szisztematikusan, szép, magabiztos énekhanggá fejleszteni? Hogyan lehet megszabadulni a szinte ránk kövült feszültségektől? Hogyan lehet tudatosan használni azokat az izmokat, amelyek a hangképzésben részt vesznek? Hogyan lehet megszüntetni a hangterjedelmi hiányosságokat? Hogyan válhat e helyes módszerrel –s egy kis szorgalommal– bárkiből énekes?

Szeretettel vágok bele, hogy énekóráimon mindezt átadjam azoknak, akik hozzám fordulnak segítségért; remélem, ezzel hozzájárulhatok ahhoz, hogy az énektanulás és az éneklés minél többek örömére váljék.